Romantická dobová dráma Malá ríša s medzinárodným obsadením sa dostane do kín 21. novembra. Titulnú skladbu k filmu s názvom Zachovám si svoju tvár zložila a naspievala obľúbená slovenská hudobníčka a skladateľka Sima Martausová, ktorú zaujala práve téma filmu.

"Po stretnutí s tvorcami filmu a po pozretí si prvého zostrihu som mala v sebe ihneď emócie, ktoré som chcela vložiť do pesničky. Vo filme boli situácie, keď ľudia zapierali svoje vlastné ja, niekedy strácali aj svoje pravé tváre - kvôli strachu, kvôli prežitiu, kvôli lepšiemu životu... Aby bola pieseň autentická, nevychádzala som len z toho, čo som videla vo filme, ale predstavila som si aj svoj vlastný život a situácie, kedy som sa možno aj ja ocitla pred rozhodnutím - zachovať si svoju tvár alebo sa prispôsobiť okolnostiam," hovorí o novinke Sima Martausová.

V texte piesne opisuje boj s vnútornými obavami o zachovanie si vlastnej tváre a tiež súboj s krivdami, ktoré sa diali v minulosti a sú aktuálne dodnes. "Pieseň sa volá Zachovám si svoju tvár, pretože si myslím, že hoci to je niekedy ťažké a nie vždy sa nám to možno darí, vždy je dôležité vrátiť sa k sebe samému, stáť za sebou a zachovať si svoju tvár. Je to férové k sebe aj k ostatným. Vážim si, že tvorcovia filmu oslovili do spolupráce práve mňa. Páčia sa mi dobové filmy a páčia sa mi filmy, ktoré majú v sebe myšlienku," dodáva Sima.

Autorom videoklipu k piesni je režisér filmu Malá ríša, Peter Magát. Speváčka a skladateľka sa v ňom objavuje len na bielom plátne v lese, väčšinu videa tvoria zábery z filmu.


"Okrem toho, že Sima je populárna a obľúbená u fanúšikov, má skvelé autorské texty a cit pre výber hodnotnej témy. Samotnú Simu náš film a jeho odkazy zaujali natoľko, že nám bez váhania ponúkla titulnú skladbu, ktorej inšpiráciou bol osud hlavnej ženskej postavy Evy," hovorí jeden z producentov filmu Branislav Chlpík.

Medzinárodný film nakrúcaný na Slovensku

Malá ríša (angl. názov Little Kingdom) je nová dobová dráma z obdobia 2. svetovej vojny v slovensko-česko-islandskej produkcii a s medzinárodným obsadením. Herci sú okrem Slovenska (Ján Jackuliak, Kristína Kanátová, Katarína Šafaříková, David Hartl, Marián Labuda ml., Juraj Hrčka a ďalší) aj z Veľkej Británie, USA, Švédska či Chorvátska, aj preto sa celý film nakrúcal v angličtine. Hudbu k filmu zložil islandský hudobný producent a progresívny skladateľ Valgeir Sigurðsson, zakladateľ Greenhouse Studio, u ktorého nahrávali a produkovali hudbu aj známe projekty ako Sigur Rós, Kronos Quartet, Ben Frost alebo Björk. 

Hlavnou postavou snímky je mladá Eva, ktorá pracuje v továrni arogantného zbohatlíka Bara, aby sa uživila, kým sa jej manžel vráti z vojny. Ten jedného dňa dezertuje a vracia sa domov s nádejou, že všetko bude tak, ako predtým. Do dediny však nečakane prichádza aj záhadná Cat, ktorá pozná jeho minulosť a pre svoje vlastné prežitie je schopná urobiť skutočne všetko.

Alicia Agneson, Malá ríša, 2019 Zdroj: PRPredstaviteľka Evy, Alicia Agneson, vo filme Malá ríša - viac fotiek z nakrúcania

Film Malá ríša vznikal vo viacerých pôvodných slovenských lokáciách - napríklad v obrovskej továrni v Nižnej Slanej, ktorá je dnes už mimo prevádzky, či v kultúrno-kreatívnom centre zrekonštruovaného františkánskeho kláštora v Rožňave, ktoré v príbehu poslúžilo ako nevestinec. V továrni v obci Štós sa dokonca štábu podarilo nájsť autentické dobové stroje, na ktorých sa počas 2. svetovej vojny vyrábala munícia. Príbeh dotvorilo aj natáčanie v malebnej dedinke Špania dolina s bohatou banskou históriou alebo kaštieľ v Tomášikove, ktorý filmu poslúžil ako symbol bohatstva a sídlo majiteľa továrne. Vďaka využitiu týchto lokácií nebolo potrebné scény pre film budovať umelo.

Hlavná časť nakrúcania filmu prebehla počas novembra a decembra 2018. "Vďaka skvelému filmovému štábu a výbornej koncentrácii tvorcov natáčanie prebehlo hladko, aj keď chladné počasie a 16-hodinové šichty dali všetkým zabrať. V náročných momentoch si herecký tím symbolicky pomáhal skladbou od Queenu - Under Pressure," priblížil atmosféru na nakrúcaní producent Branislav Chlpík.


Film Malá ríša do slovenských kín uvedie distribučná spoločnosť Itafilm 21. novembra. Realizáciu filmu podporil Audiovizuálny fond v spolupráci s SPP.

Pozrite si trailer:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Mirka Brindová z agentúry House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: reprofoto - Youtube

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová